Évkönyvek

Az iskola történetét őrző dokumentumok közül az évkönyvek azok, amelyek a legsokoldalúbban mutatják be az intézmény életét.

Szerencsére sok ilyen iskolatörténeti kiadvány maradt ránk jó állapotban, így ezeket digitalizálás után szeretnék közreadni. Nem csak iskola, de kordokumentumok is ezek, hiszen egészen az iskola alapításától (1857) vannak emlékek a mindennapokról, megszakítás nélkül.

A legelső időszakot A Debreceni Kereskedelmi Tanintézet Ismertetése című kiadvány alapján ismerhetjük meg. 

A 20. századból az első évkönyv, ami kifogástalan állapotban maradt ránk az 1939-40. évi. A címe: A Debreceni Kereskedő Társulat Négyévfolyamú Fiú Felső Kereskedelmi Iskolájának Évkönyve az 1939-40. évről az intézet fennállásának 82. évében. Demény Géza közzétételében jelent meg, aki az akkori igazgató volt.

A következő évben már Dr. Rácz Imre igazgató szerkesztésében jelent meg A Debreceni Kereskedő Társulati Kereskedő-Tanonciskola Évkönyve az 1940-41. iskolai évről című kiadvány. 

Az 1941/42-es tanév ismét változást hozott az igazgató személyében és az iskola megnevezésében is, ahogyan az A Debreceni Kereskedőtársulat Kereskedelmi Középiskolájának (III-IV. évfolyama. Felső Kereskedelemi Iskola.) Évkönyve az 1941-42. tanévről az intézet fennállásának 84. évében című dokumentumban is olvasható.

Hibátlan állapotban maradt ránk a következő tanév évkönyve is A Debreceni Kereskedő Társulat Kereskedelmi Középiskolájának, (IV. évfolyama: felsőkereskedelemi iskola.) a vele kapcsolatos felnőttek osztályainak és hathónapos kereskedelmi szaktanfolyamának évkönyve az 1942-43. tanévről az intézet fennállásának 85. évben. Demény Géza igazgató tette közzé és szerkesztette.

Az 1943/44-es tanévről A Debreceni Kereskedő Társulat Kereskedelmi Középiskolájának a vele kapcsolatos felnőttek osztályainak és hathónapos kereskedelmi szaktanfolyamának évkönyve az 1943-44. tanévről az intézet fennállásának 86. évében című kiadványban adtak hírt. Az évkönyvet ismét Demény Géza igazgató közzétételében és szerkesztésében olvashatjuk.

Egy tanév kimaradás után az 1946-47. tanévről találunk évkönyvet. A Debreceni Kereskedő Társulat Kereskedelmi Középiskolájának, a vele kapcsolatos felnőttek osztályainak és a Kereskedő Tanonciskolának évkönyve az 1946-47. tanévről az intézet fennállásának 89. évében címen jelent meg Demény Géza igazgató tette közzé.

A következő 10 éves szünetet egy Ünnepi Évkönyv töri meg, amelyet az iskola fennállásának 100. évfordulójára (akkori nevén a Debreceni Bethlen Gábor Közgazdasági Technikum) szerkesztettek és Újhelyi Istvánné igazgató adta ki. Az 1857-1957-es időszakot felelevenítő évkönyv 1958-ban jelent meg.

Az intézmény 140. születésnapja alkalmából megjelent jubileumi évkönyv az 1957-1997-es időszak történetét meséli el. Felelős kiadója az iskola akkori igazgatója Pallás György, szerkesztője pedig Bancsi Erzsébet volt.

A következő évkönyv az 1997-2002 közötti időszakot mutatja be. Jubileumi évkönyv, hiszen az iskola 145 éves fennállásának emlékére jelent meg 2002-ben.

2010-ben a postásképzés múltját és akkori jelenét felölelő évkönyv jelent meg. A jubileumi évkönyv a postaforgalmi szakképzés 50 éves születésnapján jelent meg.